Tajlandia - Travelon.pl Tajlandia - Travelon.pl Tajlandia - Travelon.pl Tajlandia - Travelon.pl

Tajlandia - Kuchnia

(Strony) > > > Kuchnia

Kuchnia Tajska

Najzdrowsza, najbardziej zróżnicowana, najsmaczniejsza i jednocześnie najmniej skomplikowana. Te wszystkie cechy może mieć tylko jedyna kuchnia na świecie i jest to właśnie tajska. Mieszkańcy Tajlandii są gościnnymi ludźmi i być może dlatego niechętnie jadają sami. Jedzenie jest dla nich czymś w rodzaju codziennego rytuały, podczas którego cała rodzina i znajomi wspólnie jedzą smaczne dania. Tajlandia jest krajem z bogatą kulturą i dlatego miejscowi ludzie podczas spożywania posiłków przestrzegają prawa i zwyczaje. Dania są tak zdrowe, że nawet po ich zjedzeniu nie da się przybyć na wadze.

Charakterystyka Kuchni Tajskiej

Tradycyjnym tajskim pokarmem jest ryż, ale tu uwaga, bo w tym kraju istnieje wiele jego gatunków. Najpowszechniejszym typem ryżu jest tzw. ryż khao, najbardziej dostępny i najtańszy. Ma on dużo odmian, sposobów przyprawy i różny stopień lepkości. Używa się go do przygotowania niektórych specjalnych dań. Jeżeli chcemy naprawdę poznać jego smak i poznać tajska kuchnię ze wszystkich stron, to należy spróbować ryżu khao hawm mali czyli ryżu jaśminowego. Ta odmiana jest najlepsza i nęci swoim przepięknym zapachem. Ma troszkę słodszy smak.

Kuchnia tajska słynie przede wszystkim z potraw ostrych z przyprawami. Najczęściej używane przyprawy to: chilli, czosnek, a także kari. Spotkać się można też z mlekiem kokosowym , arachidami i najprzeróżniejszymi świeżymi warzywami. Wśród mięs najbardziej ulubione jest wieprzowe, drób oraz ryby i owoce morza. Do specjałów miejscowej kuchni należą zupy z granatów, wieprzowe kari z bakłażanami, ryżowe kluski z mięsem lub rybą i oczywiście mieszane warzywa przygotowana na patelni Wok.

Do dania głównego zawsze dostaniemy tutaj świeżą sałatę, często z kawałkami mięsa. Przyprawić można ją do smaku sosem z sokiem cytrynowym. Proponujemy zakończyć obiad świeżymi owocami (pappaya, tangerine, kokos) lub kawałkami warzyw (bakłażan, taro, sałata). Pragnienie Można ugasić jednym z wielu soków ze świeżych owoców, miejscowa kawą lub tajskim piwem.

Zasady Spożywania Posiłków

Mieszkańcy Tajlandii zwracają uwagę na etykę podczas spożywania posiłku. Należy uważać na prawidłowe trzymanie widelca – zawsze w lewej ręce. Prawa ręka nie jest czysta, gdyż używa się jej do obmywania intymnych części ciała po załatwieniu potrzeby i dlatego można w niej tylko trzymać łyżkę. W większości podaje się dania w dużych miskach, a wszyscy nabierają z nich w zależności od własnych potrzeb. Oprócz widelca można także skorzystać z tradycyjnych pałeczek, ale wymaga to już trochę wprawy.